Skip to main content

Veelgestelde vragen

Op deze pagina beantwoorden we de meestgestelde vragen. Klik op één van de vragen hieronder om het antwoord op je vraag te lezen. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

FAQ

Wordt een consult en behandeling vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Ja, het consult en de behandeling worden vergoed vanuit de basisverzekering. Voor meer informatie verwijzen wij je naar de pagina Vergoeding en Verwijzing. Vaak kan je aansluitend op het gesprek met de handchirurg gelijk de eerste instructies krijgen van de handfysiotherapeut. Of de behandeling door de fysiotherapeut wordt vergoed hangt af van je aanvullende polis.

Mag ik autorijden na een operatie?

Het is belangrijk om te weten is dat je met verband, een mitella of spalk niet zelf mag autorijden, tenzij je toestemming hebt van je autoverzekering. Anders ben je in het geval van een aanrijding niet verzekerd.

Mag ik autorijden met gips?

Of je mag autorijden met wonden, littekens of spalken hangt af van je autoverzekering. Wil je zeker weten of je verzekerd bent, vraag dan toestemming van de autoverzekering. In dit artikel zijn een aantal feiten op een rij gezet over dit onderwerp.

Mag gips of verband nat worden?

Zolang er verband of gips om je hand of pols zit, mag dit niet nat worden. Voor het douchen kun je een douchehoes aanschaffen bij de apotheek of gipskamer.

Mogen mijn hechtingen nat worden?

Heb je nog hechtingen naar aanleiding van je operatie? Dan mag de wond niet té nat worden. Kort douchen mag, maar bijvoorbeeld een bad nemen, de sauna bezoeken of afwassen raden we af. Hierdoor kan de wond verweken.

Hoe kan ik het beste mijn litteken behandelen?

Zodra de hechtingen zijn verwijderd is het goed om het litteken 1 tot 2 keer per dag in te smeren en te masseren. Je arts of handtherapeut zal je hier adviezen voor geven. Alle crèmes of olies met vitamine E zijn goed. Heb je het idee dat het litteken dikker wordt? Neem dan contact op met de arts, soms is het nodig om een behandeling met siliconen littekenpleisters te starten.

Wanneer mag ik weer aan het werk?

Dit is afhankelijk van het werk dat je doet. In de meeste gevallen kun je administratieve werkzaamheden een paar dagen na de operatie al weer uitvoeren. Houd er rekening mee dat autorijden met gips in principe niet mogelijk is. We adviseren om de eerste twee weken na de operatie stoffig of vies werk te vermijden, dit in verband met het risico op een wondinfectie. Tot slot raden wij af om de eerste vier tot zes weken na de operatie zwaar te tillen. Wanneer het niet anders kan adviseren wij een brace te dragen ter ondersteuning.

Wanneer mag ik weer sporten?

De meeste vormen van sport zorgen voor extra zwelling van de hand, daarom raden wij het af om de eerste drie tot vijf dagen na de operatie te sporten. Zo voorkom je de kans op stijfheid en extra pijnklachten. Ook kan het resultaat van de ingreep hiermee negatief beïnvloed worden. Na vijf dagen mag je een aantal sporten weer hervatten, het kan verstandig zijn om een brace te dragen, je arts bespreekt dit met je.

Maak een afspraak

Wil je contact opnemen, vul ons contactformulier in of bel voor direct contact.