Skip to main content

Herstel na operatie

Heb je een behandeling of operatie bij ons gehad en ben je op zoek naar aanvullende informatie? Op deze pagina vertellen we je meer over de verschillende vormen van revalidatie en vind je antwoorden op onze veel gestelde vragen.

Verband na een operatie

Het verband mag je na drie dagen zelf weghalen, behalve als je een verband met een gipsspalk hebt. In dat geval verwijdert de handtherapeut het verband. Als er kleine bruine hechtpleisters op het litteken zitten, laat deze dan zitten tot je bezoek aan de handtherapeut. Deze pleisters ondersteunen de onderhuidse huidhechting.

Wondverzorging

Als het verband weg is, mag je kort met de hand/pols onder de douche. Ook me hechtpleisters mag je kort douchen. De wond en hechtpleisters mogen iets nat worden, er mag zeep op komen, maar de wond mag niet week worden. Na douchen kun je de wond droog deppen en laten drogen aan de lucht, dit is het beste voor de wond en littekens. Door de wond in te pakken, wordt de huid week en geneest de wond minder goed. Als u het litteken of de wond bij een activiteit wilt beschermen, plak deze dan af met een pleister of (bij grotere wonden) met een vet gaas en een zwachtel. Verwijder de pleister en het gaas direct na de activiteit weer.

Hand hooghouden

De eerste 2-3 dagen is het belangrijk dat de hand niet te veel gaat zwellen. Leg de hand tijdens zitten en slapen hoog op een kussen; net iets hoger dan je elleboog. Het vocht zakt dan weg uit je hand/pols naar het laagste punt. Gebruik de eerste dagen een sling/mitella tijdens lopen. Ook hierbij moet je hand net iets hoger zijn dan de elleboog. De hand hoeft niet helemaal recht omhoog te wijzen.

Handtherapie

Als je handtherapie nodig hebt, dan adviseren wij om de eerste 2-4 behandelingen te doen bij handtherapeuten met wie wij samenwerken. Goed oefenen is erg belangrijk voor je herstel en de juiste coaching van de handtherapeut is daarbij onmisbaar. We snappen dat het logistiek wat lastiger kan zijn, maar uiteindelijk streven we naar een maximaal eindresultaat. Zodra het oefenprogramma volgens plan loopt en je situatie stabiel is, kun je een handtherapeut zoeken bij jou in de buurt.

Oefeningen na een Dupuytren operatie

Als je geopereerd bent voor Dupuytren, start je de eerste dag na de operatie al met strekken en buigen van de vingers. Soms gaan bij het strekken van de vingers kleine stukjes van het litteken openstaan. Ook kan er wat wondvocht uit komen. Dit is niet erg, het groeit vanzelf weer dicht.
Het strekken van de vingers is erg belangrijk, omdat anders het litteken de kans krijgt om de vingers (net zoals de Dupuytren) krom te trekken. Dit zou zonde zijn.

Oefeningen na een zenuw- of peesoperatie

Ben je aan een zenuw of aan pezen geopereerd, dan moet je de eerste dag na de operatie elk uur 10x de vingers en/of pols zonder kracht buigen en strekken. Hierdoor voorkom je dat de zenuw en pezen gaan verkleven. Het is een oefening zonder kracht, het gaat alleen om het glijden van de zenuw/pezen.

Welke pijnstillers mag ik nemen?

De beste pijnstiller na de operatie is: goed ontspannen en de hand hoog leggen. Eventueel kun je pijnstillers gebruiken waarvoor je het recept hebt meegekregen, of pijnstillers die je zelf in huis hebt. Let op: gebruik pijnstillers alleen indien nodig.
Neem als basis paracetamol (maximaal 4x per dag 1 gram). Daarnaast mag je 2-3x per dag 500 mg Naproxen of Ibuprofen nemen. Deze laatste tabletten kunnen maagklachten veroorzaken. Geef het aan als je hier gevoelig voor bent, dan kun je ook een recept voor een maagbeschermer krijgen. Deze tabletten worden niet standaard vergoed.

Wanneer mag ik weer autorijden?

Of je mag autorijden met wonden, littekens of spalken hangt af van je autoverzekering. Wil je zeker weten of je verzekerd bent, vraag dan toestemming van de autoverzekering. In dit artikel zijn een aantal feiten op een rij gezet over dit onderwerp.

Wat kan ik zelf doen om de kans op complicaties te verkleinen?

Om bijvoorbeeld de kans op dystrofie na de operatie te verkleinen, kun je wat extra voedingssupplementen gebruiken:

Gedurende vier weken voor de operatie:

  • 1x per dag 1 of 2 tabletten vitamine C, liefst natuurlijke vitamine
  • Arnica druppels of tabletten (dosering hangt af van soort)

Gedurende vier weken na de operatie:

  • 1x per dag 1 of 2 tabletten vitamine C, liefst natuurlijke vitamine

Over natuurlijke vitamine vind je onder andere informatie bij www.beyuna.nl. We kunnen je ook adviseren over andere antioxidanten.

Maak een afspraak

Wil je contact opnemen, vul ons afspraak formulier in of bel voor direct contact.