Skip to main content

Ganglion Pols

Een ganglion, ook wel cyste genoemd, is een zwelling die kan voorkomen op je handen of polsen. Afhankelijk van de plek kan de cyste een andere naam hebben. De zwelling is gevuld met een vloeibare substantie die lijkt op dikke gel. Vaak zien we een ganglion aan de achterkant of binnenkant van je pols.

Diagnose en onderzoek

Bij ganglion aan de pols heb je een (pijnlijke) zwelling of knobbel. Een ganglion is vast te stellen met lichamelijk onderzoek. Bij twijfel maken we een echo, maar vaak is dit niet nodig. Soms maken we een röntgenfoto om zeker te weten dat het geen bothaak is.

Oorzaken Ganglion Pols

Van veel cystes weten we de oorzaak niet. Wel is bekend dat een polsganglion vaker lijkt voor te komen bij mensen die hypermobiel zijn en die middenhandsbotjes hebben met een scherpe botrand.

Behandeling Ganglion Pols

Spalktherapie

De eerste stap bij een polsganglion is spalktherapie om overbelasting en hypermobiliteit tegen te gaan. Je draagt vier weken lang een polsbrace en daarna ga je met de handtherapeut de brace afbouwen. Je leert hoe je de pols moet gebruiken als je last hebt van hypermobiliteit.

Aspiratie

De cyste kan ook leeggezogen worden met eventueel achterlating van steroïden. Maar deze behandeling is niet heel erg effectief gebleken, omdat de cystewand blijft bestaan en weer vol kan lopen.

Operatie

De operatie voor een polsganglion gebeurt in dagbehandeling met een plaatselijke verdoving of algehele narcose. We maken een incisie aan de achterzijde van de pols en halen de ganglion weg. Daarna kijken we in het polsgewricht naar mogelijke oorzaken zoals hypermobiliteit of bothaken. Als we iets vinden, proberen we het te behandelen. We hechten de huid en je krijgt een drukverband met hierin een spalk.

Revalidatie

Na de operatie

Je krijgt na de operatie een sling (mitella) mee naar huis om te gebruiken tijdens het lopen. Tijdens zitten of liggen is het belangrijk om de hand op een kussen te leggen. Na 3-5 dagen kom je terug bij de handtherapeut. Het verband wordt verwijderd en je krijgt een polsbrace die je vier weken lang draagt, ook bij bijvoorbeeld douchen.

Oefenen

Oefenen is belangrijk. Na twee weken verwijdert de handtherapeut de hechtingen en je start met een oefenprogramma om de beweeglijkheid en kracht van de pols op te bouwen. Als de pols stabieler is gemaakt, gaat het buigen en strekken wat moeizamer omdat de pols wat stijver is. We streven ernaar dat je 45-50 graden buiging en 45 graden strekking bereikt in het polsgewricht.

Eventuele complicaties

De kans op complicaties bij deze ingrepen is klein. Zoals bij elke ingreep is er een kans op wondinfectie, een nabloeding of op het openspringen van de wond. Daarnaast moet je rekening houden met de littekenvorming die bij iedereen anders kan verlopen.

Onze specialisten

Veelgestelde vragen

Een overzicht van de meest gestelde vragen over ganglions.

Wat is de oorzaak van een polsganglion?

Van veel cystes weten we de oorzaak niet. Wel is bekend dat een polsganglion vaker lijkt voor te komen bij mensen die hypermobiel zijn en die middenhandsbotjes hebben met een scherpe botrand.

Kan een ganglion ook ergens anders voorkomen?

Een ganglion komt niet alleen bij de pols voor, dit kan bijvoorbeeld ook bij een vinger of op je voet zijn. Heb je een ganglion op een andere plek? Neem dan contact met ons op. Wij informeren je graag over de eventuele behandeling. In onze brochure vind je meer informatie over verschillende ganglions.

Welke mogelijke behandelingscomplicaties zijn er?

De kans op complicaties bij deze ingrepen is klein. Zoals bij elke ingreep is er een kans op wondinfectie, een nabloeding of op het openspringen van de wond. Daarnaast moet je rekening houden met de littekenvorming die bij iedereen anders kan verlopen. Het gaat hierbij om de uitwendige littekenvorming, maar ook om de inwendige littekenvorming.

Het operatiegebied kan door littekenweefsel stijf worden. In het operatiegebied lopen zenuwtakjes die zorgen voor het gevoel in de huid. Deze moeten we tijdens de ingreep opzij houden en soms zelfs doorsnijden, waardoor de huid (tijdelijk) gevoelloos kan zijn. Vaak is dit na 8-12 weken over.

We weten niet altijd de oorzaak van de cyste en kunnen die niet altijd behandelen. Daarom is er een risico dat de cyste terugkomt.

Bij elke ingreep aan hand en pols is er een kleine kans op het ontwikkelen van dystrofie.

Vraag meer informatie aan

Mogen we jou ook helpen met jouw klachten? Neem dan contact met ons op. De informatie nog eens rustig nalezen? Download de brochure.