Skip to main content

Mallet vinger

Een Mallet vinger is een vinger waarvan je het eindkootje niet meer kan strekken omdat de strekpees is geknapt. Vaak ontstaat dit door dagelijkse handelingen zoals het bed opmaken, kussen instoppen of een sok optrekken. Er komt een verkeerde spanning op de pees te staan, waardoor deze kan knappen. Over het algemeen is een Mallet vinger niet pijnlijk.

Diagnose en onderzoek

Diagnose

De diagnose is te stellen op basis van jouw klachten en lichamelijk onderzoek. Aanvullend maken we meestal een röntgenfoto om een breuk uit te sluiten.

Oorzaken Mallet vinger

Soms ontstaat de Mallet vinger door een direct trauma, bijvoorbeeld als een bal verkeerd tegen je vinger aan komt. De trekpees scheurt dan af bij het eindkootje van je vinger. De vinger is vaak blauw en pijnlijk en er kan ook een breukje zitten in het kootje waar de pees aan vast zat.

Behandeling

Spalktherapie

De eerste stap bij een Mallet vinger is spalktherapie. Misschien ben je hier al mee gestart op advies van je huisarts. Zo niet, dan krijg je een kleine strekspalk die je acht weken lang 24/7 moet dragen, ook bij bijvoorbeeld douchen. We adviseren om een douchehoes aan te schaffen.

We adviseren om een Mallet-spalk op maat te laten maken. Hierdoor heb je optimale zekerheid dat de vinger volledig gestrekt zit en dat de pees in de juiste stand vastgroeit. Er zijn ook kant-en-klaar Mallet-spalken verkrijgbaar, maar deze zijn vaak niet goed passend of te ruim. We adviseren deze niet te gebruiken om problemen te voorkomen.

Operatie

Als de Mallet-spalk niet genoeg helpt, is een operatie mogelijk. We maken een incisie aan de achterzijde van de vinger en hechten de pees. Omdat de pees hier erg dun is (1-2 mm) wordt de hechting ondersteund met een metalen pinnetje (k-draad) dat ca. acht weken blijft zitten.

Via het uiteinde van je vinger plaatsen we het metalen pinnetje door het eindkootje. Hierdoor kan het kootje niet buigen en kan de pees goed herstellen, zie afbeelding 3.
De operatie gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving. Na ca. acht weken wordt het pinnetje ook weer onder plaatselijke verdoving verwijderd.

Revalidatie

Na de operatie

Je krijgt na de operatie een sling (mitella) mee naar huis om te gebruiken tijdens het lopen. Tijdens zitten is het belangrijk om de hand hoog te leggen op een kussen. Dit gaat zwelling en pijn tegen. Het verband om je vinger moet 2-3 dagen blijven zitten. Daarna mag je het zelf weghalen. Je krijgt van de handtherapeut een op maat gemaakte beschermspalk (een andere spalk dan je had vóór de operatie). Deze verlicht de pijn en je kunt de spalk dragen tijdens activiteiten.

Oefenen

Na een week kom je terug bij de handtherapeut. De hechtingen en hechtpleisters worden verwijderd en je krijgt oefeningen mee. Deze oefentherapie is erg belangrijk voor een goed herstel. Na acht weken wordt de k-draad verwijderd onder plaatselijke verdoving. Daarna voelt je vinger stijf aan. Samen met de handtherapeut ga je de vinger voorzichtig trainen. Tijdens activiteiten moet je de spalk nog dragen. Doel is dat je na 8-12 weken spalkvrij bent.

Resultaat

Na de operatie en oefenperiode kun je het eindkootje weer strekken. De eerste drie maanden is het litteken wat rood/paarsig en verdikt. Door massage en goede huidverzorging rondom het litteken kun je dit verbeteren. Na een jaar is het litteken maximaal geheeld en vervaagd.

Eventuele complicaties

De kans op complicaties bij deze ingreep is klein. Zoals bij elke ingreep is er een kans op wondinfectie, nabloeding of op het openspringen van de wond. Daarnaast moet je rekening houden met de littekenvorming die bij iedereen anders kan verlopen.

Onze specialisten

Veelgestelde vragen

Een overzicht van de meest gestelde vragen over een mallet vinger

Wat is de oorzaak van een Mallet vinger?

Vaak ontstaat een Mallet vinger door een dagelijkse handeling zoals het bed opmaken, kussen instoppen of een sok optrekken. Er komt een verkeerde spanning op de pees te staan, waardoor deze knapt.

Welke mogelijke behandelingscomplicaties zijn er?

In sommige gevallen blijft het eindkootje na de operatie 5-10 graden gebogen (de vinger staat tijdens strekken niet meer volledig recht). Dit geeft meestal geen functionele beperkingen. Helaas kan het ook gebeuren dat de pees onvoldoende herstelt, waardoor de Mallet-stand terugkeert. Bij elke ingreep aan hand en pols is er een kleine kans op het ontwikkelen van dystrofie.

Wanneer kan ik mijn vinger weer gebruiken?

Na de operatie start je een oefentraject bij de handtherapeut. Na ongeveer 8-12 weken kun je het eindkootje van je vinger weer strekken. Na een jaar is het litteken maximaal geheeld en vervaagd.

Vraag meer informatie aan

Mogen we jou ook helpen met jouw klachten? Neem dan contact met ons op. De informatie nog eens rustig nalezen? Download de brochure.