Skip to main content

PT Artrose 

PT Artrose (Pisotriquetrale artrose) ontstaat in het PT-gewricht. Dit gewricht wordt gevormd door twee botten in de pols. Door slijtage kan het gewricht slechter gaan scharnieren. Hierdoor krijg je pijn aan de pink-zijde van de pols. Die pijn noemen we ‘ulnar sided wrist pain’. De ‘ulnar side’ is de pink-zijde.

Diagnose en onderzoek

De diagnose is te stellen op basis van jouw klachten en lichamelijk onderzoek. Vaak kun je aan de buitenkant van de pols niets zien, maar druk op het PT-gewricht geeft herkenbare pijnklachten. Ook maken we een röntgenfoto, zodat we de artrose van het gewricht goed kunnen zien. Soms geven we een injectie met pijnstillers in het PT-gewricht. Als de pijn na die injectie veel minder wordt, ondersteunt dit de diagnose.

Oorzaken PT Artrose

PT Artrose kan ontstaan wanneer je ouder wordt. Maar het PT-gewricht kan ook beschadigen door een val op uitgestrekte hand. Het ziektebeeld kan bij jongere en oudere mensen voorkomen.

Behandeling PT Artrose

Spalktherapie

De eerste stap bij PT Artrose is spalktherapie en een oefenprogramma. Je krijgt een polsbrace die je vier weken lang veel moet dragen. Door de brace krijgt de pols rust en kan een eventuele peesontsteking herstellen. PT Artrose en pijn aan de pink-zijde gaat vaak samen met een peesontsteking. Een van de twee grote pols-buigpezen loopt precies in het PT-gebied en zit deels vast aan het bot.

Injectie

Als spalktherapie en handtherapie niet genoeg helpen, kunnen we je een injectie met steroïden geven. Ook dit heeft als doel een eventuele peesontsteking te herstellen.

Pisiformectomie operatie

Als je ondanks de behandelingen toch klachten houdt, is een operatie mogelijk. We verwijderen dan een klein botje (os pisiforme) die je kunt missen. Uit onderzoek blijkt dat er na een jaar geen krachtsverschil is tussen mensen met en zonder dit botje. De ingreep vindt plaats in dagbehandeling onder plaatselijke verdoving of onder algehele anesthesie. We maken een zigzag-incisie aan de voorzijde van de pols en verwijderen het botje. Na de operatie krijg je een drukverband met een gipsspalk erin.

Revalidatie

Na de operatie

Je krijgt na de operatie een sling (mitella) mee naar huis om te gebruiken tijdens het lopen. Tijdens zitten is het belangrijk om de hand hoog te leggen op een kussen. Na drie dagen mag je het verband zelf weghalen en de hand gebruiken. Vaak is het operatiegebied wel gevoelig en is het wennen dat het bot er niet meer zit. Daarom adviseren we om een polsbrace te dragen voor comfort.

Resultaat

Na ongeveer 1,5 is je pols maximaal hersteld. Het litteken is de eerste 12 weken gevoelig, met name als je op de pols steunt. Je kunt dit verlichten door overdag de spalk of een wielrenhandschoen te dragen. De eerste drie maanden is het litteken wat rood/paarsig en verdikt. Door massage en goede huidverzorging rondom het litteken kun je dit verbeteren. Na een jaar is het litteken maximaal geheeld en vervaagd.

Eventuele complicaties

De kans op complicaties bij deze ingreep is klein. Zoals bij elke ingreep is er een kans op wondinfectie, nabloeding of op het openspringen van de wond. Daarnaast moet je rekening houden met de littekenvorming die bij iedereen anders kan verlopen.

Onze specialisten

Veelgestelde vragen

Een overzicht van de meest gestelde vragen over pols artrose.

Wat is de oorzaak van PT Artrose?

PT Artrose kan ontstaan wanneer je ouder wordt. Maar het PT-gewricht kan ook beschadigen door een val op uitgestrekte hand. Het ziektebeeld kan bij jongere en oudere mensen voorkomen.

Welke mogelijke behandelingscomplicaties zijn er?

De kans op complicaties bij deze ingreep is klein. Zoals bij elke ingreep is er een kans op wondinfectie, nabloeding of op het openspringen van de wond. Daarnaast moet je rekening houden met de littekenvorming die bij iedereen anders kan verlopen. Het litteken kan wel eens gaan verkleven en langdurig verdikt en rood zijn. In dat geval gaat de handtherapeut met je aan de slag om het goed los te houden/krijgen.

In het operatiegebied loopt een zenuw (nervus ulnaris) die zorgt voor het gevoel in de pink en ringvinger. Er is een erg kleine kans dat deze zenuw beschadigd raakt. Dit zou dan kunnen leiden tot gevoelloosheid van de pink en ringvinger, een neuroom (goedaardig gezwel) van de beschadigde zenuw of minder kracht van de pinkmuis.

Bij elke ingreep aan hand en pols is er een kleine kans op het ontwikkelen van dystrofie.

Wanneer kan ik mijn pols weer gebruiken?

Na drie dagen mag je het verband zelf weghalen en de hand gebruiken. Vaak is het operatiegebied wel gevoelig en is het wennen dat het bot er niet meer zit. Daarom adviseren we om een polsbrace te dragen voor comfort. Doe de eerste vier weken geen zware activiteiten. Na ongeveer 1,5 is je pols maximaal hersteld.

Vraag meer informatie aan

Mogen we jou ook helpen met jouw klachten? Neem dan contact met ons op. De informatie nog eens rustig nalezen? Download de brochure.