Skip to main content

Cubitaal Tunnel Syndroom

Bij een cubitaal tunnel syndroom zit de zenuw aan de binnenzijde van de elleboog klem. Hierdoor kun je tintelingen krijgen in de pink en ringvinger. Daarnaast kan het leiden tot krachtsverlies en problemen met de fijne motoriek. Je krijgt dan bijvoorbeeld moeite met het dichtmaken van knoopjes. Als je lang rondloopt met een cubitaal tunnel syndroom kan zelfs de spiermassa in je hand afnemen.

Diagnose en onderzoek

De diagnose wordt gesteld op basis van je klachten en lichamelijk onderzoek. Aanvullend kan een EMG worden gemaakt. We meten dan de snelheid waarmee je zenuw een elektrisch signaal doorgeeft. Een EMG-onderzoek is echter niet 100% betrouwbaar. Er zijn mensen met een normaal EMG die toch een cubitaal tunnel syndroom hebben.

Oorzaken Cubitaal Tunnel Syndroom

De oorzaak van een cubitaal tunnel syndroom is vaak dat je de zenuw ongemerkt langdurig afklemt. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je:

  • achter een computer zit en de onderarmen rusten op de tafelrand
  • met de armen op een armleuning leunt
  • op de buik slaapt
  • slaapt met de armen in een knik

Behandeling

Houding verbeteren

De eerste stap om de zenuw te laten herstellen is om druk te vermijden. Dit kan door 8-12 weken je (slaap)houding te veranderen, waardoor je de elleboog niet meer belast. Je krijgt hiervoor tips mee, bijvoorbeeld om een kussen onder de elleboog te leggen of een volleybal-elleboogbrace te dragen. Ook kunnen we adviseren om ’s nachts een elleboogbrace te dragen.

Operatie

Als het aanpassen van je (slaap)houding of een brace niet genoeg helpt, dan is een operatie mogelijk: het vrijmaken van de zenuw. Dit is een ingreep in dagbehandeling onder algehele narcose of lokale verdoving. We openen het ‘dak’ van de cubitale tunnel en maken de zenuw vrij. Je krijgt een drukverband en mag dezelfde dag weer naar huis.

Revalidatie

Na de operatie

Je krijgt na de operatie een sling (mitella) mee naar huis om te gebruiken tijdens het lopen. Tijdens zitten is het belangrijk om de elleboog op een kussen te leggen. Dit gaat zwelling en pijn tegen. Na drie dagen mag je het verband zelf weghalen. Belangrijk is dat de zenuw blijft bewegen, waardoor deze niet vast gaat zitten in littekenweefsel. De handtherapeut bespreekt dit met je.

Resultaat

De eerste drie maanden is het litteken wat rood/ paarsig en verdikt. Door massage en goede huidverzorging rondom het litteken kun je dit verbeteren. Na een jaar is het litteken maximaal geheeld en vervaagd. De maximale kracht in de elleboog bereik je na 1,5 jaar.

Eventuele complicaties

De kans op complicaties bij deze ingreep is klein. Zoals bij elke ingreep is er een kans op wondinfectie, een nabloeding of op het openspringen van de wond. Daarnaast moet je rekening houden met de littekenvorming die bij iedereen anders kan verlopen.

Onze specialisten

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over het Cubitaal Tunnel Syndroom

Wat is de oorzaak van een Cubitaal Tunnel Syndroom?

De oorzaak van een cubitaal tunnel syndroom is vaak dat je de zenuw ongemerkt langdurig afklemt. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je:

  • achter een computer zit en de onderarmen rusten op de tafelrand
  • met de armen op een armleuning leunt
  • op de buik slaapt
  • slaapt met de armen in een knik

Welke mogelijke behandelingscomplicaties zijn er?

De kans op complicaties bij deze ingreep is klein. Zoals bij elke ingreep is er een kans op wondinfectie, een nabloeding of op het openspringen van de wond. Daarnaast moet je rekening houden met de littekenvorming die bij iedereen anders kan verlopen. In het operatiegebied loopt een zenuwtakje dat zorgt voor het gevoel in de huid. Dit houden we tijdens de ingreep opzij en hierdoor kan de huid tijdelijk gevoelloos zijn. Vaak herstelt dit weer na 8-12 weken. In uitzonderlijke gevallen treedt er schade op aan dit zenuwtakje, wat leidt tot permanent gevoelsverlies of soms tot pijnklachten.

Bij elke ingreep aan hand en pols is er een kleine kans op het ontwikkelen van dystrofie.

Kunnen de klachten terugkomen?

Helaas komt een cubitaal tunnel syndroom regelmatig weer terug, dit gebeurt dan na ongeveer een jaar. Dit kan komen doordat je weer te veel op de ellebogen leunt of de zenuw afknelt. Daarom is het belangrijk dat je je (slaap)houding in de gaten blijft houden. Als de klacht terugkomt, kunnen we de operatie herhalen.

Vraag meer informatie aan

Mogen we jou ook helpen met jouw klachten? Neem dan contact met ons op. De informatie nog eens rustig nalezen? Download de brochure.