Skip to main content

De ziekte van Dupuytren

Dupuytren, ook wel koetsiershand genoemd, is een aandoening waarbij er strengen of knobbels bindweefsel worden aangemaakt in je handpalm. Hierdoor worden je vingers langzaam kromgetrokken en kun je deze niet meer strekken. Dupuytren is niet pijnlijk, alleen ongemakkelijk als je bijvoorbeeld een hand geeft of handschoenen aantrekt.

Diagnose en onderzoek

Dupuytren is vast te stellen met lichamelijk onderzoek. Een röntgenfoto of ander aanvullend onderzoek is zelden nodig.

Wat is de oorzaak van Dupuytren?

Er lijkt een genetische aanleg te zijn, maar de oorzaak van Dupuytren is niet bekend. Het is een ziekte die met name bij Noordwest-Europese volkeren voorkomt. Er wordt gezegd dat mensen met Dupuytren van de Vikingen afstammen.

Moet ik er iets aan laten doen?

Van Dupuytren wordt vaak gezegd dat er niets aan te doen is en dat operaties vaak mislukken. Gelukkig is dit niet waar en het is zelfs onverstandig om er niets aan te doen. Want hoe krommer de vingers, hoe moeilijker de operatie en hoe kleiner de kans dat de vingers weer helemaal recht komen te staan. Ook wordt de revalidatie langer en intensiever als je wacht met opereren. Wanneer je de hand niet meer plat op tafel kunt leggen, adviseren we om deze te laten beoordelen door onze handchirurg.

Behandeling Dupuytren

Er zijn veel behandelopties voor Dupuytren. Een aantal hebben hun meerwaarde bewezen, andere opties zijn nog in de onderzoeksfase. De ziekte van Dupuytren kan zich heel verschillend presenteren en een behandeling die voor de ene persoon geschikt is, kan ongeschikt zijn voor iemand anders. Ook spelen individuele voorkeuren mee van arts en patiënt. Je kunt vragen meewegen zoals hoe snel wil je weer aan het werk? En accepteer je de kans dat de streng eventueel terugkomt of investeer je langer herstel en een kleinere herhalingskans?

De arts bespreekt dit met je en je kiest samen de passende behandeling. Je hebt de keus uit een aantal conservatieve behandelingen of operaties.

Conservatieve behandelingen

Spalktherapie

Met een spalk kun je het krommer worden van de vingers tegengaan of de vingers rechter krijgen in aanloop naar een operatie. Spalktherapie wordt niet vaak toegepast en het resultaat is wisselend.

Injecties met steroïden

Er worden weleens injecties met steroïden gegeven. Dit lijkt met name de pijnlijke knobbels iets te verzachten. Vaak heb je meerdere injecties nodig en na deze behandelingen zijn gescheurde pezen voorgekomen. De waarde van deze injecties is niet met onderzoek vastgesteld en de behandeling wordt niet ondersteund door de landelijke richtlijn.

Bestraling

Bestraling is vooral zinvol in de beginfase van Dupuytren. Het wordt al sinds 1902 toegepast. De meerwaarde van bestraling tegenover andere behandelingen is nog niet vastgesteld met goede studies. Bestraling wordt met name in Duitsland toegepast.

Operatieve behandelingen

Naast de conservatieve behandelingen zijn de volgende operaties mogelijk:

  • Percutane naaldmethode
  • Beperkte partiële fasciectomie
  • Uitgebreide partiële fasciectomie
  • Dermatofasciectomie

Deze operaties staan uitgebreid beschreven in de brochure die je onderaan deze pagina kunt downloaden.

Revalidatie

Uiteenlopende revalidatietrajecten

Dupuytren operaties zijn grote handoperaties, met een groot wondoppervlak. Mensen hebben vaak voor de operatie weinig klachten en na de operatie een hand waarmee ze enkele dagen tot weken niet alles kunnen doen. Dit is belangrijk om mee te nemen in de beslissing om je te laten opereren. Afhankelijk van de uitgevoerde ingreep heb je een eigen revalidatie periode. Uitgebreide informatie over revalidatietrajecten lees je in de brochure die je hieronder kunt downloaden.

Eventuele complicaties

De kans op complicaties bij deze ingrepen zijn klein. Zoals bij elke ingreep is er een kans op wondinfectie, een nabloeding of op het openspringen van de wond. Daarnaast moet je rekening houden met de littekenvorming die bij iedereen anders kan verlopen.

Onze specialisten

Veelgestelde vragen

Een overzicht van de meest gestelde vragen over de ziekte van Dupuytren.

Wat is de oorzaak van de ziekte van Dupuytren?

Er lijkt een genetische aanleg te zijn, maar de oorzaak van Dupuytren is niet bekend. Het is een ziekte die met name bij Noordwest-Europese volkeren voorkomt. Er wordt gezegd dat mensen met Dupuytren van de Vikingen afstammen.

Welke behandelingen zijn er mogelijk bij de ziekte van Dupuytren?

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, we maken onderscheid in conservatieve behandelingen (zonder operatie) en operatieve behandelingen. We hebben ze hieronder voor je opgesomd,

Conservatieve behandelingen:

  • Spalktherapie
  • Injecties met steroïden
  • Collagenase injecties
  • Bestraling

Operatieve mogelijkheden:

  • Percutane naaldmethode
  • Beperkte partiële fasciectomie
  • Uitgebreide partiële fasciectomie
  • Dermatofasciectomie

Welke mogelijke behandelingscomplicaties zijn er?

Tijdens de operatie worden vaten en zenuwen van de vingers losgemaakt uit het Dupuytren weefsel. Hierbij kan een kneuzing van de zenuw optreden. Dit leidt tot een tijdelijk gevoelsverlies aan die kant van de vinger. In sommige gevallen kan schade aan de zenuw of de slagader van de vinger optreden. In de meeste gevallen zal dit tijdens de ingreep gelijk hersteld worden. In sommige gevallen, zeker bij mensen die al vaker aan Dupuytren in datzelfde gebied geopereerd zijn, is de slagader of de zenuw niet goed herstelbaar. Dit kan tot blijvend gevoelsverlies of problemen met de bloedvoorziening leiden. Een andere mogelijke complicatie is stijfheid van de vinger(s). Bij elke ingreep aan hand en pols is er een kleine kans op het ontwikkelen van dystrofie.

Vraag meer informatie aan

Mogen we jou ook helpen met jouw klachten? Neem dan contact met ons op. De informatie nog eens rustig nalezen? Download de brochure.