Skip to main content

Kan Dupuytren voorkomen of geremd worden?

Vaak krijgen wij van Dupuytren patiënten de vraag of er preventief iets te doen is om het proces te remmen of om de strengen te verzachten. Uit onderzoek blijkt dat het innemen van het voedingssupplement Q10 mogelijk een gunstig effect kan hebben. Daarom zijn we met HandsOnCare een studie gestart naar het effect van Q10 op Dupuytren in de hand. We verzamelen daarbij zoveel mogelijk input van mensen die Dupuytren hebben. Heb je Dupuytren? Dan stellen we het op prijs als je onze vragenlijst invult. Klik op de link of scan de QR code hieronder om deel te nemen aan het onderzoek:

Op deze pagina geven we ook informatie over de werking van Q10 en geven we aan waar je op moet letten wanneer je dit voedingssupplement aanschaft. Bij vragen kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen via info@handsoncare.nl.

https://nl.surveymonkey.com/r/9T5NRZY

 

Alvast bedankt voor je medewerking!

Een Dupuytren hand

Informatie over Q10 en Dupuytren

Wat is Q10?

Q10 is een co-enzym wat door ons lichaam zelf wordt geproduceerd. Echter naarmate we ouder worden neemt het vermogen van ons lichaam om zelf Q10 te maken af en ook is het lichaam minder in staat om de geoxideerde vorm ubiquinon om te zetten in de gereduceerde en werkzame vorm ubiquinol. Ubiquinon komt uit het Latijn en betekent overal. Het stofje is overal in het lichaam, maar met name in de mitochondriën te vinden: de cellen die energie leveren. Het is ook een goede antioxidant.

Wat is de werking van Q10?

  1. Q10 is nodig voor de energiehuishouding
  2. Q10 is een antioxidant
  3. Q10 heeft een beschermende werking op de beschadiging van hersencellen en zenuwen door toxines weg te vangen.
  4. Q10 werkt ook op de spieren. Zonder Q10 is het vermogen van spiercellen om energie te leveren verminderd.

Wanneer kun je Q10 nemen?

  • Het advies is om boven de 40-55 jaar Q10 aan te vullen.
  • Tevens is het advies om bij het nemen van cholesterolverlagers ook Q10 te suppleren. Dit omdat de statines de natuurlijk aanmaak van Q10 blokkeren. Bij gebruik van statines kan de productie wel tot 40% zijn afgenomen. Dit verklaart de bijwerkingen van statines zoals achteruitgang van spieren en verdoofd gevoel in de uiteinden van vingers en tenen door verminderde functie van de zenuwen. In sommige landen is dit een officiële richtlijn.
  • Ook andere medicatie zoals kalmerende middelen, bloeddrukverlagers en diabetes medicatie kunnen de aanmaak van Q10 remmen.

Waar moet je op letten bij het kopen van Q10?

  • Er zijn twee soorten van Q10 Ubiquinon en Ubiquinol. Ubiquinon moet in het lichaam nog worden omgezet in de werkzame stof Ubiquinol en we weten dat het lichaam dit boven de 55 al minder goed kan, maar het is ook weer een extra proces. Je wil dus een supplement nemen in de meest actieve vorm, dus wel in de -nol vorm en niet in de -non.
  • De ubiquinol preparaten zijn meestal duurder, maar wel werkzamer en dus is vaak ook een lagere dosering nodig.
  • Als op de verpakking alleen Q10 staat zonder specificatie, dan kan je ervan uitgaan dat het meestal om de goedkopere ubiquinon gaat. Omdat het ingrediënt duurder is zal de fabrikant het zeker op de verpakking zetten als er ubiquinol in zit.
  • Het was tot voor kort erg moeilijk om ubiquinol te maken, omdat het snel met de lucht oxideert. Dit is vergelijkbaar met een appel die bruin wordt als je hem aan de lucht blootstelt. Er is een Japans bedrijf Kaneka dat een techniek heeft ontwikkeld waarmee kwalitatief goede Q10 wordt gemaakt. Let dus bij het kopen van een supplement dat deze via Kaneba is ingekocht. Dit moet dan bij de keurmerken van het supplement op de verpakking staan.

Algemene adviezen bij het kopen van een supplement

Vaak worden aan de Q10-supplementen kleurstoffen toegevoegd zoals ijzeroxide en titaandioxide. IJzeroxide is het gele e-nummer 172 en is verboden in Duitsland vanwege de mogelijke schadelijke bijwerkingen. Titaniumdioxide is een rood e-nummer (E171) en is ook verboden in Duitsland en in Frankrijk vanwege het feit dat het mogelijk kankerverwekkend is, maar ook leverschade kan veroorzaken. Sommige merken gebruiken een anti-klontermiddel zoals siliciumdioxide en/of magnesiumstearaat. Siliciumdioxide is het gele E551 nummer en uit onderzoek blijkt dat dit behoorlijke bijwerkingen kan veroorzaken in de vorm van weefselschade, dementie, verhoogde kans op kanker. Magnesiumstearaat is E572. Een rood nummer wat officieel verboden is in Europa vanwege de mogelijke bijwerkingen. Deze stofjes kun je opzoeken in de app die hiervoor is gemaakt: E-Nummers of in het boekje ‘Wat zit er in uw eten’ van Corinne Couget en Will Jansen.
Als je hier op gaat letten zul je zien dat veel supplementen deze stoffen nog steeds bevatten.

Literatuur

  1. Voeding en welvaartsziekten, Marijke Samsom
  2. https://www.orthokennis.nl/nutrienten/ubiquinol
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6398680/pdf/bcr-2018-226419.pdf
  4. https://downloads.hindawi.com/journals/au/2017/4653512.pdf
  5. De app ‘E-nummers (wat zit er in uw eten?)’

Doe je mee aan het onderzoek?

https://nl.surveymonkey.com/r/9T5NRZY

 

Alvast bedankt voor je medewerking!