Verband na een operatie
Het verband mag je na drie dagen zelf weghalen, behalve als je een verband met een gipsspalk hebt. In dat geval verwijdert de handtherapeut het verband. Als er kleine bruine hechtpleisters op het litteken zitten, laat deze dan zitten tot je bezoek aan de handtherapeut. Deze pleisters ondersteunen de onderhuidse huidhechting.
Wondverzorging
Als het verband weg is, mag je kort met de hand/pols onder de douche. Ook me hechtpleisters mag je kort douchen. De wond en hechtpleisters mogen iets nat worden, er mag zeep op komen, maar de wond mag niet week worden. Na douchen kun je de wond droog deppen en laten drogen aan de lucht, dit is het beste voor de wond en littekens. Door de wond in te pakken, wordt de huid week en geneest de wond minder goed. Als u het litteken of de wond bij een activiteit wilt beschermen, plak deze dan af met een pleister of (bij grotere wonden) met een vet gaas en een zwachtel. Verwijder de pleister en het gaas direct na de activiteit weer.
Hand hooghouden
De eerste 2-3 dagen is het belangrijk dat de hand niet te veel gaat zwellen. Leg de hand tijdens zitten en slapen hoog op een kussen; net iets hoger dan je elleboog. Het vocht zakt dan weg uit je hand/pols naar het laagste punt. Gebruik de eerste dagen een sling/mitella tijdens lopen. Ook hierbij moet je hand net iets hoger zijn dan de elleboog. De hand hoeft niet helemaal recht omhoog te wijzen.
Handtherapie
Als je handtherapie nodig hebt, dan adviseren wij om de eerste 2-4 behandelingen te doen bij handtherapeuten met wie wij samenwerken. Goed oefenen is erg belangrijk voor je herstel en de juiste coaching van de handtherapeut is daarbij onmisbaar. We snappen dat het logistiek wat lastiger kan zijn, maar uiteindelijk streven we naar een maximaal eindresultaat. Zodra het oefenprogramma volgens plan loopt en je situatie stabiel is, kun je een handtherapeut zoeken bij jou in de buurt.