Skip to main content

Heupprothese (nieuwe heup)

 

Een versleten heupgewricht zorgt voor veel ongemak en pijn. Om een einde te maken aan deze klachten is een nieuwe heup de beste oplossing. Met een heupprothese beweegt u weer gemakkelijk en pijnvrij. De levensduur van een heupprothese is gemiddeld 10 tot 15 jaar. Een heupoperatie duurt ongeveer één tot anderhalf uur.

De benadering

Voor het plaatsen van een heupprotheses kunnen verschillende benaderingswijzen gebruikt worden. We kennen de voorste (anterieure) benadering en de achterste (posterolaterale) benadering. Bij Orthoparc gebruiken we beide benaderingswijzen. De arts zal met u bespreken wat het beste bij u past.

  • Een heupprothese wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar
  • De levensduur van een heupprothese is 10 tot 20 jaar
  • Meer bewegingsvrijheid en pijnloos bewegen

De voorste benadering

Bij de voorste benadering bereikt de arts via de voorkant van het been de heup. U ligt tijdens deze operatie op de rug. Bij deze techniek worden geen spieren losgemaakt. De heup wordt tussen de spieren door bereikt. Dit betekent minder schade. Mogelijk heeft u hierdoor na de ingreep minder pijn aan de heup. Uit onderzoek blijkt dat deze benaderingswijze betere uitkomsten heeft na zes weken op onder andere de pijn, stijfheid en het dagelijks functioneren.

De achterste benadering

Bij de achterste benadering worden bilspieren losgehaald om het heupgewricht te bereiken. Deze techniek wordt gezien als de klassieke techniek. Tijdens deze operatie ligt u op de buik. Uit onderzoek blijkt dat na twee jaar de resultaten vergelijkbaar zijn met de voorste benadering als het gaat om pijn en stijfheid. Daarnaast lijkt het percentage re-operaties lager te liggen dan bij de voorste benadering.

Gecementeerd of ongecementeerd?

Heupprotheses kunnen ongecementeerd of gecementeerd worden geplaatst. Dit is onafhankelijk van de benaderingswijze. Wanneer de prothese ongecementeerd wordt geplaatst, wordt deze vastgeslagen in het bot. Vervolgens groeit de prothese in in het bot. Dit heeft geen invloed op de belastbaarheid van de prothese, die is direct 100 procent. Voorwaarde voor het vastslaan van de prothese in het bot, is dat de botkwaliteit voldoende is. Wanneer dit niet het geval is, zal er gebruik worden gemaakt van botcement. Hiermee wordt de prothese vastgelijmd in het bot.

  • Minder schade aan de spieren
  • Minder pijn na de ingreep
  • Minder kans op het uit de kom schieten van de nieuwe heup
Klantcase

Heupprothese door Dr. Stephan Vehmeijer

Van de operatie door Dr Stephan Vehmeyer, ingeleid met een concertzaal muziekje, heb ik uiteraard niets van gemerkt, maar ik heb het gevoel dat deze uitstekend is gelukt. Ook de nazorg in de verkoever liet niets te wensen over. Optimaal is het bezoek tussen de operaties door van Dr Vehmeyer, naar alle patiënten met de vraag hoe gaat het. En ook het telefoon gesprek vandaag heb ik bijzonder gewaardeerd en deze persoonlijke aandacht van een specialist is in de huidige gezondheid zorg echt uitzonderlijk.

Operatieprocedure bij heupprothese

Tijdens de 1 uur durende operatie wordt het versleten gewricht vervangen door een heupprothese. Dit gebeurt in een aantal stappen:

  • U krijgt kort voor de ingreep verdoving via een ruggenprik of narcose.
  • De orthopedisch chirurg maakt een snee om bij uw heupgewricht te komen.
  • De chirurg verwijdert de kop van uw bovenbeen en het kapotte kraakbeen dat zich in de kom van de heup bevindt.
  • De heupkom wordt klaargemaakt voor de nieuwe heup.
  • De heupprothese wordt geplaatst. Deze prothese bestaat uit een metalen steel met daarop een kop, die precies past in uw heupkom.
  • De beenlengte wordt gecontroleerd, zodat beide benen even lang zijn.
  • Wanneer de prothese is geplaatst en alles klopt, maakt de chirurg het gewrichtskapsel en de huid weer dicht. De prothese blijft op zijn plek door het gewrichtskapsel en de spieren die hier omheen liggen.

Met hartelijk dank voor alle goede zorgen van Orthoparc.

Piet JansensPatiëntervaring

Postoperatieve revalidatie

Nadat de operatie is uitgevoerd, u weer bijgekomen bent en/of de ruggenprik is uitgewerkt, start de revalidatie. Dit gebeurt onder leiding van een oefen-/fysiotherapeut. Hij of zij komt bij u aan bed en zal u alles leren en met u alles doornemen wat nodig is om verantwoord naar huis te kunnen gaan. Wat hiervoor nodig is, bepaalt u in overleg met de therapeut. Het is belangrijk om te weten dat de prothese direct 100% belastbaar is en dat er geen bewegingsbeperkingen gelden. Lopen zal in de eerste weken met krukken gaan. Pijn en stijfheid zullen voorkomen dat bepaalde bewegingen lukken, zoals bijvoorbeeld bukken. Echter wanneer dit lukt, mag u deze beweging maken.

Wanneer u thuis bent, kan het fijn zijn om zelf contact op te nemen met een therapeut voor de begeleiding thuis. Dit kan fijn zijn om het looppatroon te laten beoordelen of om bijvoorbeeld vragen te stellen. De beste optie hiervoor is om een afspraak te maken met een therapeut uit ons revalidatienetwerk.

Voordat u bij ons komt op de dag van operatie, zult u allerlei informatie van ons ontvangen. Hier zit ook het revalidatieprotocol bij. Lees deze vooraf goed door. Dit protocol kunt u ook delen met uw eigen therapeut.

Rapid Recovery-programma

Dezelfde dag nog naar huis

Bij het plaatsen van een heupprothese krijgt u een ruggenprik. Dit is onderdeel van het Rapid Recovery-programma dat wij toepassen. Hierdoor bent u na de operatie sneller op de been en kunt u direct gaan bewegen. De operatie duurt ongeveer 1 uur. U kunt dezelfde dag nog naar huis, maar het is als u wil mogelijk om te blijven overnachten.

Bekijk de stappen van een Heupprothese

Uw orthopeden

Veelgestelde vragen

Een overzicht van de meest gestelde vragen over uw heup operatie in dagbehandeling.

Valt de heupoperatie onder verzekerde zorg?

Uw behandeling bij de klinieken van Orthoparc valt onder verzekerde zorg. U zult echter wel aanspraak maken op uw eigen risico en eventueel verhoogd vrijwillig eigen risico.

Onze medewerkers kunnen u precies vertellen hoe dit werkt.

Neem gerust contact op.

Hoe lang zal mijn heup pijnlijk blijven?

Vaak is de vervelende pijn die wordt veroorzaakt door de slijtage direct weg, echter komt hier tijdelijk ‘operatiepijn’ voor in de plaats. Deze pijn kan goed onderdrukt worden met pijnstillers en zal daarnaast door (gedoseerd) bewegen afnemen. De eerste maanden zal het lichaam nodig hebben om te herstellen. Pijn is dan een nuttig signaal. Het is dan ook niet vreemd dat u (af en toe) nog wat pijn zult voelen. Soms voelt u een doffe pijn na een lange wandeling. Dit gevoel kan optreden tot ongeveer twaalf maanden na de operatie. Pijn bij de eerste stappen na het opstaan, zogenaamde startpijn, kan nog een poosje aanhouden. Dit pijnlijke gevoel wordt vanzelf minder. Pijn betekent niet dat de prothese niet goed functioneert of los zit.

Hoe lang moet ik gebruik maken van een loophulpmiddel?

Patiënten met een heupprothese lopen gemiddeld zes weken na de operatie met een loophulpmiddel, maar uitzondering naar minder en meer komen regelmatig voor.

Vraag meer informatie aan

Voordat u zich aan de heup laat opereren, moet u goed weten waarom een operatie nodig is, wat de operatie inhoudt en hoe het herstel na de operatie zal verlopen.