Skip to main content

Glomustumor

Een glomustumor is een heel klein gezwelletje net onder het nagelbed. Soms is het te zien als een blauwige verkleuring door de nagel heen. Het geeft een zeer specifieke pijn in de nageltop, die vaak erger wordt bij kou. De aandoening komt niet vaak voor en is vrij onbekend.

Diagnose en onderzoek

De diagnose is te stellen op basis van jouw klachten. Ook is vaak de blauwige laesie wel te zien, al is die heel klein. Met een röntgenfoto kunnen we goed zien of de tumor het bot heeft beschadigd. Eventueel kunnen we een echo-Doppler-onderzoek doen (met geluidsgolven), maar vaak is dit niet nodig.

Klachten

Bij een glomustumor horen de volgende klachten:
– Druk op de nagel geeft pijn
– Als je de arm in de lucht steekt, wordt de pijn minder. Als je de arm laat hangen, wordt de pijn erger. Dit komt omdat de glomustumor een vasculair gezwel is. Bij hangen van de arm komt er meer bloed in de tumor (meer druk) en dat verergert de pijn

Oorzaak

De tumor is een goedaardige woekering van de glomus-body. Een glomus-body regelt de lichaamstemperatuur van je huid of vingertop.

Behandeling

Operatie

We halen een glomustumor weg, zodat de pijn verdwijnt. Dit gebeurt met een operatie onder plaatselijke verdoving. We verwijderen je nagel, maken een lengte-incisie in het nagelbed en halen de tumor weg. Het nagelbed wordt gehecht of gelijmd en de losse nagel plaatsen we terug als spalk. Je krijgt een vingerverband en een sling (mitella).

Revalidatie

Na de operatie

Na 1-2 dagen mag je het verband weghalen en kun je de vinger gebruiken. De oude nagel dient als spalkje en maakt het nagelbed minder gevoelig. Je moet wel voorzichtig zijn dat je de nagel er niet af stoot. Draag een vingerverband als je dingen gaat doen. Dit is te krijgen bij de apotheek. Na een week kom je terug bij de handtherapeut. De nagel en hechtingen worden verwijderd. Laat de vinger daarna zoveel mogelijk drogen aan de lucht.

Resultaat

De nagel groeit langzaam terug. Omdat er een litteken is gemaakt in het nagelbed, heeft de nagel soms een richel of deuk. Meestal trekt dit na een aantal maanden weg, maar soms is het blijvend.

Eventuele complicaties

De kans op complicaties bij deze ingreep is klein. Zoals bij elke ingreep is er een kans op wondinfectie, nabloeding of op het openspringen van de wond. Daarnaast moet je rekening houden met de littekenvorming en de nagelafwijking die bij iedereen anders kan verlopen. Bij elke ingreep aan hand en pols is er een kleine kans op het ontwikkelen van dystrofie.

Onze specialisten

Veelgestelde vragen

Een overzicht van de meest gestelde vragen over een glomustumor

Wat is de oorzaak van een glomustumor?

De tumor is een goedaardige woekering van de glomus-body. Een glomus-body regelt de lichaamstemperatuur van je huid of vingertop.

Welke mogelijke behandelingscomplicaties zijn er?

De kans op complicaties bij deze ingreep is klein. Zoals bij elke ingreep is er een kans op wondinfectie, nabloeding of op het openspringen van de wond. Daarnaast moet u dus rekening houden met de littekenvorming en de hiermee gepaard gaande nagelafwijking die bij iedereen anders kan verlopen. Elke patiënt die een operatie aan zijn of haar hand ondergaat heeft een kleine kans op het ontwikkelen van dystrofie.

Wanneer kan ik mijn vinger weer gebruiken?

Na 1-2 dagen mag je het verband weghalen en kun je de vinger weer gebruiken.

Vraag meer informatie aan

Mogen we jou ook helpen met jouw klachten? Neem dan contact met ons op. De informatie nog eens rustig nalezen? Download de brochure.